finns inte
Notisar.se
Annons

Brandmannen tipsar: Känner du igen vanliga brandfaran i ditt hem?

Redan som liten får man veta att det är farligt med eld, men det är nog inte först vi kommer upp i tonåren eller flyttar hemifrån som man tänker på riskerna.

Någonting alla bör veta är vad som kan orsaka bränder, hur man ska förebygga det och hur man gör om faran redan har uppstått.

Just nu går vi mot kallare och mörkare tider, och det är just under vintern som flest svenskar dör i bostadsbränder.

Därför är det bra att få råd av experter på området, och i det här fallet är experterna just brandmän.
Brandmän har nu delat med sig av tips för att öka din medvetenhet om brandsäkerhet.

1. Torktumlare

Visste du att din torktumlare faktiskt kan fatta eld?

När tumlaren går varm och mycket ludd och damm har samlats i filter och ventilationssystem kan det börja glöda och tillslut kan det faktiskt bli en brand som kan ha förödande konsekvenser.

Varje år brinner i genomsnitt mellan 20 och 30 torktumlare i flerbostadshus, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det är vanligast att torktumlare fattar eld i flerbostadshus där maskinerna används oftare och inte rengörs lika ofta. Men det kan hända i vilken som helst om du inte är uppmärksam.

Gör det därför till en vana att torka bort luddet i torktumlarens filter efter varje användning.

2. Skarvsladdar

Dåliga och slitna sladdar kan lätta fatta eld om värmen från trådarna kommer i kontakt med främst textiler.

Bildkälla: Shutterstock

Undvik därför att ha sladdar under mattor eller under dörrar då de både kan slitas ut lättare och om du har otur fatta eld.

På mindre än 30 sekunder kan en liten eld flamma upp, bli helt utom kontroll och orsaka en stor brand. Så gör dig av med alla slitna sladdar!

3. Brandsläckare

Brandsläckare ska finnas i alla byggnader och på arbetsplatser. Men tänk på att det är lika viktigt att ha en hemma om en brand skulle uppstå.

Men hur använder man dem egentligen?

1. Lossa säkringen. …
2. Rikta munstycket mot lågornas bas.
3. Tryck ner avtryckaren.
4. Angrip branden med vinden i ryggen.
5. Det är säkrare att använda släckaren på avstånd från brandhärden.

Enligt brandmannen Magnus Swane är det viktigaste att utbilda sig själv i hur man släcker en eld även om brandkåren hjälper till med släcknings- och räddningsarbetet.

– Brandkåren ligger trots allt steget efter, säger han till Expressen.

Bäst är 6 kg pulversläckare som även fungerar på elbränder!

4. Ljus

Faran med ljus är någonting vi har fått lära oss i tidig ålder, och att man ska använda dem med synt förnuft. Trots det är levande ljus fortfarande en av de vanligaste orsakerna till husbränder.

Bildkälla: Pixabay

Undersökningar har dessutom visat att varannan svensk ibland lämnar levande ljus utan uppsikt, vilket förstås inte är så bra.

Ljus kan lätt välta och är ett fönster öppet kan elden blåsa och fastna i närliggande material. Händer det att ett ljus har fattat eld i till exempel en gardin går det väldigt fort och du kan ha svårt att få hejd på den.

Trots att du är i ett annat rum eller ”bara” är ute med soporna kan det bli förödande konsekvenser.

Tänk på att alltid gå en extra runda i huset innan du går hemifrån eller går och lägger dig så du är säker på att ALLA ljus är släckta.

5. Brandvarnare

Brandvarnare bör vara en självklarhet i alla hem, då det kan vara anledning till att du klarar dig helskinnad ifrån en brand. Trots det är det många som slarvar med det.

Även om vi har en hemma, så är vi väldigt slarviga med att testa om den fungerar.

Men ett tips: Ta för vana att byta batterier vid advent varje år! Se också till att ha en fungerande brandvarnare per våningsplan. Helst en i varje sovrum, och allra helst seriekopplade och el-anslutna.

Se även klippet nedan för att veta hur du säkert ska släcka bränder i ditt hem:

 

Eftersom att tiden kring hösten och julen är extra drabbad är det bra att DELA dessa tips med alla du känner. En knapptryckning är allt som krävs, men din delning kan rädda väldigt många liv!