Notisar.se
Annons

Hunden väckte oroligt mamman mitt i natten – när hon tittar till sin son inser hon genast allvaret

7-årige Luke har haft typ 1-diabetes sedan han var två år gammal. Luke bor tillsammans med sin familj och diabeteshund Jedi i Glendale i Kalifornien, USA.

De har ett till synes bra och vanligt liv, men faktum är att de ständigt måste hålla koll på Lukes blodsockernivå. Som tur är har de diabeteshunden Jedi vid deras sida som alltid finns till hjälp.

Jedi är tre år gammal och en ständig följeslagare till sjuåriga Luke.

Jedi har sedan han var en liten valp tränats för att kunna uppmärksamma Lukes mamma, Dorrie, när Lukes blodsockernivå förändras. Och han har verkligen kommit till nytta.

This may just look like a dog, a sleeping boy and a number on a screen, but this, this moment right here is so much…

Publicerat av Saving Luke – Luke and Jedi – Fighting Type 1 Diabetes Together Torsdag 3 mars 2016

Eftersom att Lukes bukspottskörtel inte kan producera insulin kan hans blodsockernivå snabbt skjuta i höjden eller sjunka i botten. Men han har ständigt Jedi vid sin sida, och har haft det i några år nu.

När blodsockret sjunker för lågt tappar Luke känseln i händer och fötter, blir yr och får ont i magen, berättar hans mamma Dorrie för ABC News.

Och är det tvärtom, högt blodsocker, kan det skada hans vitala organ.

Labradoren Jedi kan lukta sig till dessa nivåförändringar – och har ett sätt att meddela Dorrie varje gång det händer.

Jedi came home to us when he was 11 weeks old to be trained to be a diabetic alert dog. Luke was diagnosed with type 1…

Publicerat av Saving Luke – Luke and Jedi – Fighting Type 1 Diabetes Together Fredag 4 mars 2016

Vid ett tillfälle sjönk Lukes blodsocker mitt i natten – men tack vare Jedi så fick Dorrie veta det i tid. Efter händelsen lade hon ut ett inlägg på Facebook – som har delats över 184 000 gånger.

”Jedi hoppade ner från sängen, sedan upp igen, och även om jag kände det vaknade jag inte. Då la sig Jedi uppe på mig och jag vaknade… Utan Jedi hade jag inte haft en aning om att Lukes blodsocker sjönk under en säker nivå”, skriver Dorrie i inlägget som har hundratusentals interaktioner.

Luke har en särskild glukosmonitor som skickar signaler till mammans telefon, men Jedi är i princip alltid snabbare att känna av blodsockerförändringarna.

Life with type 1 diabetes involves high and lows and lots and lots of needles, every single day. We trained Jedi to…

Publicerat av Saving Luke – Luke and Jedi – Fighting Type 1 Diabetes Together Lördag 5 mars 2016

Även om det många gånger kanske skulle vara tillräckligt med en monitor så har Jedi hjälpt till på många andra sätt berättar Dorrie för ABC News.

– De två är så fånigaste tillsammans, och Jedi har gett så mycket glädje och skratt. Typ 1-diabetes har varit en del av Lukes barndom, och vi vill att han ska veta att det inte förstör hans eller våra liv och att han har Jedi, den här fantastiska hunden, säger hon till tv-bolaget.

De skulle säkerligen klara sig med bara glukosmonitorn, men med Jedi kan Dorrie vara säker på att hon vaknar, och han upptäcker ofta nivåskillnaderna mycket tidigare än monitorn.

Jedi finns dessutom där för Luke i både bra och svåra tider. Ibland blir sjuåringen frustrerad och undrar om han någonsin kommer att bli frisk från sin sjukdom. Då är det tur att han och Jedi har varandra.

Welcome to everyone who just joined us. My name is Dorrie and I'm Luke's mom. I started this page 4 years ago after…

Publicerat av Saving Luke – Luke and Jedi – Fighting Type 1 Diabetes Together Söndag 6 mars 2016

Hundar är verkligen människans bästa vän! Dela gärna vidare med dina vänner om du också blir imponerad av Jedis arbete.