finns inte
Notisar.se
Annons

Kallduschen för brandhjältarna: Beskattas för tältboende och matlådor

Sverige stod i lågor. Då ställde tusentals frivilliga upp. Nu har MSB flaggat för att personal som avbröt sina semestrar och ryckte in för att hjälpa till kan förmånsbeskattas för att ha sovit i skolor och tält.

– Vi lämnade familjer och semester för att hjälpa Sverige i kris. Nu ska vi förmånsbeskattas för våra nätter borta och för den kalla mat vi fick äta i knät under sena nätter, säger en av de frivilliga som vill vara anonym till Aftonbladet.

Bränderna som härjade runt om i Sverige i somras var läskiga. Det brann på massvis med ställen samtidigt och kampen mot dessa samordnades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som förkortas MSB.

Många som är anställda inom räddningstjänsten avbröt sina semestrar för att rycka in och hjälpa sina kollegor med att bekämpa skogsbränderna runt om i hela landet.

– Det är skrattretande och förtjänar att ifrågasättas, säger en person som jobbade med en specialistfunktion under skogsbränderna, till Aftonbladet.

”Förbannad och road”

I två veckor i streck jobbade han med brandbekämpning. Vissa pass var 16 timmar i sträck. Nu har han uppmanats tillsammans med andra frivilliga som MSB har rekryterat att göra en lista på de ”förmåner” de fått under tiden ute i skog och mark.

Det här kommer som en kalldusch för de som frivilligt ställt upp och hjälpt till att rädda Sverige från lågorna.

– Jag kände mig både förbannad och road när jag fick brevet från MSB. Det är rätt löjligt att beskatta mig för att ätit kall dålig mat under fältmässiga former för att kunna lösa en akut uppgift i en nationell krissituation.

Utskicket om att de kan komma att förmånsbeskattas för både boende och mat har kommit till personer som ingår i MSB:s resurspool. Det är dom som rycker in vid nödlägen.

– Jag hade ingen möjlighet att styra eller veta var nästa mål mat skulle intas. Kanske en lunch på en restaurang, en kexchoklad bak i en helikopter eller bara ett äpple ute i skogen nånstans, säger personen som jobbat inom en specialistfunktion under bränderna.

– Jag tycker inte man kan beskatta personal för mat de äter för att överleva när de ställer upp och jobbar långt från sina hem helt utelämnade till de krav som situationen kräver, fortsätter han.

Nollsummespel menar MSB

Enligt MSB ska det vara ett nollsummespel. Detta är eftersom förmånerna är möjliga att dra av vid deklarationen.

Men oavsett vad så blir det ytterligare tid som måste läggas på administration för dom som hjälpte till att rädda Sverige från att brinna upp.

– Många har lagt hela sin semester på detta utan möjlighet till återhämtning i höst. Nu ska vi lägga en massa tid på att få det här rätt. Vi gör det här för att vi vill och för att det är viktigt men jag tror det är många som kommer tänka till inför nästa sommar, är det verkligen värt det? säger en insatschef som jobbade vid en av de stora skogsbränderna till Aftonbladet.

– Det är många som är arga, det här är bara toppen av isberget. Vi kommer att förmånsbeskattas för att vi sovit på kalla golv i skolor.  Det är möjligt att skattereglerna är på det här sättet, men som myndighet måste man kunna lösa det på ett bättre sätt, säger insatschefen.

Personerna som Aftonbladet har pratat med vill vara anonyma då dom inte vill riskera att inte få nya uppdrag genom MSB om de öppet kritiserar hur beskattningen sköts.

Vad tycker du? Är det rätt eller fel att göra så? Berätta gärna vad du tycker i kommentarsfältet.