finns inte
Notisar.se
Annons

Löss: Så blir du av med dem genom enkla behandlingen hemma

Så sprider sig löss

• Störst risk att få huvudlöss är under sommaren då de är som mest aktiva, men när skolar drar igång är det lätt att lössen sprids. Allt kan börja med att en person har löss och tillslut kan många i klassen och även familjerna få det.

• Det man ska tänka på att är löss varken kan flyga eller hoppa, det sprider sig främst via hår mot hår kontakt.

• Det har sagts länge att löss sprider sig via exempelvis hårborstar och mössor, men enligt Vårdguiden är det mycket låg risk för att detta ska hända. Löss som hamnat utanför håret blir snabbt försvagade och har svårt att både röra sig och förökas.

Hur upptäcker man löss?

• Lössen lever på att suga blod från din skalp, vilket kan innebära en hel del klåda och obehag. En av symptomen på löss är just klåda, men det är inte alla som känner av det. Klådan brukar dyka upp 4-6 veckor efter att man har blivit smittad.

• Du kan även märka att du har löss genom svart ”pulver” på din huvudkudde eller tröjkragen, som kommer från lusens avföring och ömsat skinn.

• Har du inga symptom eller andra tecken på att du har löss, kan det vara bra att ta en noga koll i hårbotten. Löss är en till tre millimeter långa och ofta genomskinliga, färgen varierar mellan grå, brun, svart och röd.

För att vara säker på att hitta lössen är det bra att använda en luskam – helst vit. Kamma noga igenom håret och ha gärna ett vitt underlag så ser du enkelt om det skulle vara några löss i håret.

Leta efter lusägg

• Lusäggen kan faktiskt vara lättare att upptäcka än själva lössen. Äggen sitter fast på hårstrån nära hårbottnen.Är äggen mörka är det fortfarande en lus där i och är äggen ljusa har ägget kläckts och lusen har lämnat.

Äggen är ofta någon millimeter långa och följer med hårstråets utväxt.

• Viktigt att tänka på är att inte börja någon stark behandling om du skulle hitta tomma ägg, bara om de finns levande löss i håret. Detta skriver Vårdguiden.

Antingen kan du kamma bort äggen eller så följer de med när hårstrået har växt klart och det är dags att ramla av.

Bildkälla: Shutterstock

Behandling mot löss

Det finns självklart färdiga lusmedel du kan köpa, men det kan lätt bli dyrt, speciellt om du ska behandla hela familjen eller om du måste behandlas flera gånger.

Men jag kom över ett husmorsknep på Healthy Life Center, som förhoppningsvis kan hjälpa dig i kampen mot lössen.

Det sägs vara både effektivt och man slipper utsätta sig själv och framförallt barnen för starka kemikalier.

Till detta behöver du:

• Luskam
• Munskölj
• Vitvinsvinäger
• Duschmössa eller plastpåse
• Handduk

Så här gör du:

1. Det första du ska göra är att dränka håret med munskölj, då löss ogillar den starka doften. Efter att håret är täckt med munskölj lägger du antingen en duschmössa eller en plastpåse över håret, för att hålla det blött. Låt munsköljet verka i en timme.

2. Efter en timme ska du skölja ur håret och istället dränka det med vitvinsvinäger. Vinägern ska hjälpa att få bort äggen som sitter kvar. Samma procedur gäller här: Täck håret med plastpåse eller duschmössa och låt verka i en timme.

3. När denna procedur är klar kan du lätt bara tvätta håret som vanligt med schampo och sedan kamma igenom det med en luskam.

 

Tips

Om du vet att det går löss i skolan är det bra att spraya barnens hår med munskölj innan de går hemifrån. Förhoppningsvis håller sig lössen borta!

Har du fler tips om hur man får bort löss? Kommentera gärna i inlägget på Facebook! Och glöm inte att dela vidare detta tips med dina vänner.