finns inte
Notisar.se
Annons

Pojkens föräldrar hade inte råd att ta honom till en läkare – då gör främlingen det enda rätta

Tänk hur mycket vi använder våra händer dagligen. Får vi ont eller skador våra händer uppstår det genast problem i vardagssysslorna.

För den åttaårige Mohammad Kaleem, från Indien, var det här verklighet varje dag.

Pojken bor med sina föräldrar i en liten by i Jharkhand State i östra Indien. Att han skulle få ett normalt liv var aldrig inom räckhåll. Det beror på att han föddes med en sällsynt form av gigantism. Det har orsakat att hans armar och framförallt händerna har växt till en oproportionerlig storlek.

Youtube

Enkla uppgifter i vardagen som att äta och klä på sig har varit mycket svåra för Kaleem. Han har också mobbats av de andra barnen i sin by på grund av sina stora händer och förbjöds att gå i skolan.

”Rektorn sa att de inte kunde ta emot Kaleem. De sa att hans stora händer kommer att skrämma andra barn. Så han nekades tillträde ”, sa Mohammad Shamim, Kaleems far.

De andra barnen i byn kallade Kaleem för ”Djävulens avkomma”, och sa att det låg en förbannelse över honom.

Youtube

Tyvärr tjänar hans föräldrar väldigt lite vilket gjort att de inte har kunnat ta honom till en läkare. Men det ändrades så fort media uppmärksammade Mohammad Kaleem.

År 2014 fick Kaleems föräldrar äntligen träffa Dr. Raja Sabapathy, en handkirurg som specialiserat sig på mikrokirurgi. Han kunde utföra en serie operationer på en av Kaleems händer för att minska storleken.

Youtube

”Vi bestämde oss för att börja med bara en hand. Detta var vårt bästa sätt att bedöma tillståndet,” förklarade han och fortsätter:

”Samtidigt ville vi inte påverka pojkens rörlighet.”

Dr Sabapathy var den första personen som gav familjen hopp, om att Kaleem en dag ska få leva ett hyfsat normalt liv, skriver Goodfullnes.

Youtube

Förutom att Kaleem får mindre händer som gör det möjligt för honom att göra vardagssysslor, får han också börja skolan.

Mohammad Sabir, skolans rektor, säger: ”Vi känner till Kaleem. Han hade försökt att börja i skolan förut, men av vissa skäl kunde vi inte ta emot honom. Vi har nu fått nyheter om att han behandlas. Med förbättring i handen känner vi att han kan börja klasser. Vi instruerar också våra skolbarn att inte mobba Kaleem.

Se mer av Mohammad Kaleem i klippet nedan: