finns inte
Notisar.se
Annons

Puman har suttit fastkedjan på flaket hela sitt liv – men se vad som händer 20 år senare

I 20 år tvingades puman Mufasa leva på ett rostigt gammalt bilflak, fastkedjad och var cirkusens huvudattraktion.

Peru har länge förbjudit vilda djur på cirkusar men trots det har cirkusar ändå brutit mot lagen. Organisationer har jobbat hårt för att fri ta de vilda djuren och Mustafa var det sista djuret som fanns kvar på denna vägcirkus i Peru.

Det borde vara en självklarhet att alla vilda djur ska få vara just vilda. De ska inte få behöva leva under miserabla förhållanden för att underhålla oss människor.

Puman Mufasa är ett av många djur med en mycket tragisk historia. Han satt fastkedjad i en gammal pickup  i 20 års tid. När han inte låg bak på flaket tvingade människorna honom att uppträda på en cirkus. Mufasa var nämligen huvudattraktionen på en vägcirkus.

I 20 år plågades Mufasa dag ut och dag in och tvingades ha ett ovärdigt liv ingen ska behöva ha. Människorna brydde sig varken om han var frisk eller lycklig. Allt gick ut på att locka besökare till cirkusen.

Men lyckligtvis skulle någon sätta stopp för misären. Organisationen Animal Defenders International fick höra om den plågade puman och bestämde sig för att genast agera. Men det var ingen lätt uppgift, det tog månader av hårt jobb med alla förberedelser. Men snart skulle Mufasa äntligen bli fri.

Eftersom Mufasa hade levt i fångenskap under så lång tid kunde han inte släppas ut i det vilda, så organisationen byggde en inhägnad fristad i den peruanska skogen där han ändå kunde få leva i sin naturliga miljö.

Här sågs han efter för resten av sitt liv i en miljö som var avsedd att likna det mest naturliga för honom som möjligt.

Organisationen Animal Defenders International spelade in en video där man får följa räddningsarbetet och se Mufasa släppas in i sin naturliga miljö i skogen.

Här kan du se videon på när Mufasa blir av med kedjorna för första gången i sitt liv:

Tyvärr gick Mufasa bort bara efter några månaders frihet.

Hans liv på cirkusen, kedjad bak på en pickup, hade tagit hårt på hans hälsa och han led av njursvikt och andra åldersrelaterade problem.

Det är tråkigt att han inte fick spendera mer tid i hans naturliga miljö, men det är ändå skönt att han fick uppleva det över huvud taget.

Inga djur ska behöva leva under dessa förhållanden som Mufasa gjorde. Inga djur hör hemma på cirkus där de ska behöva underhålla oss människor. Dela gärna om du håller med!