finns inte
Notisar.se
Annons

Varning för leksaker som är farliga för barn: Innehåller giftiga ämnen som är skadliga

Under onsdagsförmiddagen så publicerade SVT en artikel där dom går ut med en varning. Varningen gäller produkter av återvunnen plast, detta eftersom dom innehåller gifter.

Det är europeiska hushållsprodukter som är gjord av återvunnen plast som innehåller giftiga flamskyddsmedel som man varnar för. Flera europeiska miljö- och konsumentorganisationer kräver nu lagändringar.

– Nya produkter gjorda av ny plast får inte innehålla de här flamskyddsmedlen men om de är gjorda av återvunnen plast så är det okej. Det tycker inte vi är acceptabelt, säger Maria Hammarling på Sveriges konsumenter.

Sveriges konsumenter har tillsammans med flera andra gjort en stor analys av totalt 430 produkter. Dessa produkter kommer från EU och EU:s grannländer. Resultatet presenteras i en rapport under onsdagen.

Det visade sig att 109 av produkterna, där det bland annat fanns leksaker och köksprodukter, visade sig innehålla spår av bromerade flamskyddsmedel som misstänks vara hormonstörande.

Maria Hammarling berättar att det är farligt för både miljö och hälsa.

– De är farliga för både människans hälsa och för miljön, säger Maria Hammarling.

Farligt för barn

Det visade sig att 50 av produkterna överskred gränsvärdena för vad som är tillåtet i produkter av ny plast. Högst var det i leksaker. Ämnena fanns även i två svenska håraccessoarer men i låga halter.

– Allra värst utsatta är småbarn. De tar upp hormonförändrande ämnen mycket lättare på grund av att de växer så snabbt och så stoppar de ofta saker i munnen, säger Maria Hammarling.

Det som produkterna hade gemensamt var att alla som testades var gjorda i svart, hård plast. Flamskyddsmedlen ska enligt rapporten troligtvis komma från återvunnen elektronikavfall.

Kryphål i lagstiftningen

Organisationen som står bakom rapporten menar att det finns kryphål i lagstiftningen i Europa, som gör att det tillåts högre halter av kemikalierna i produkter av just återvunnen plast. Detta är till följd av att länder ska uppnå sina återvinningsmål.

– Man har sagt att det är okej att sådana här giftiga kemikalier finns med, just för att man ska kunna nå upp till sina högt satta mål. Men om det blir på bekostnad av människa och miljö så är det inte riktigt okej, säger Maria Hammarling.

Organisationerna kräver nu att beslutsfattare i EU täpper till kryphålen i EU-lagstiftningen.