finns inte
Notisar.se
Annons

Veganerna riktar stark kritik mot klassiska barnsången ”Bä, bä, vita lamm” – ger barnen en skev verklighetsuppfattning

”Bä, bä, vita lamm” är en av Sveriges allra mest kända barnvisor. Men nu har den klassiska visan fått hård kritik av en del veganer som menar att låten ljuger för barn.

– Vi tycker att det är synd att barnen lär sig att utnyttja djur redan i barnens sånger, säger ledaren och grundaren av Facebook-gruppen Veganpreik Samuel Rostöl till norska NRK.

Alla som bor i Sverige har förmodligen hört låten och sjungit med till ”Bä, bä, vita lamm” någon gång. Antingen har man hört den när man själv var barn eller så sjunger man den för sina egna barn.

Texten tycker nog de flesta av oss är väldigt oskyldig, och aldrig tänkt en tanke på något annat. Men nu antyder en grupp veganer att visan ger barnen en skev verklighetsuppfattningen.

Bildkälla: Pixabay

Barnvisan går som så att vi frågar om lammet har någon ull att ge oss, som vi sedan kan göra kläder av.

Nu har texten diskuterats av den norska Facebookgruppen Veganpreik. De är kritiska till visan och menar att vi inte får ullen, vi tar den, det skriver norska NRK.

– I djurens perspektiv där de behöver leva de liv de gör i den norska och svenska djurindustrin, så är inte det livet så positivt. Vi utnyttjar dem och sen dödar vi dem, och de mår inte alls så jättebra. Men det berättar vi inte för barnen, vi säger att lammet är så lyckligt, sen får vi dess ull och så är det fortsatt lyckligt. Och det blir ju lite missvisande, säger Samuel Rostöl, som är Facebookgruppens grundare, till Aftonbladet.

Facebookgruppen har även kritiserat den norska låten ”Kua mi, jag takker deg” av samma anledning. De menar att vi inte får kons mjölk, utan att vi tar den.

Bildkälla: Pixabay

Efter att veganerna har fört denna diskussion i Facebookgruppen har det uppmärksammats i flera medier. Och nu är det flera som tagit illa upp av deras påståenden och är rädda för att visorna ska försvinna.

Men Samuel Rostöl säger att så inte är fallet och att allt har blåsts upp. Han säger vidare till Aftonbladet att det inte handlar om att de vill få igenom en lag eller kräva att man ändrar sångerna. Det handlar snarare om att de vill ha ett öppet klimat där man kan belysa djurvänlighet och diskutera vad språk betyder.

Kjell Aage Gotvassli jobbar som pedagog professor vid Nord universitetet och Drottning Maud Minnes högskola för lärarutbildning i Norge. Han säger till norska NRK att han inte tror att barn tar skada av att sjunga de traditionella barnvisorna

Lyssna på låten här:

Vad tycker du om kritiken mot den klassiska barnvisan ”Bä, bä, vita lamm”? Håller du med om att det ger barnen en skev verklighetsuppfattning?